Eenkoornbrood met zuurdesem

Recept

Ingrediënten

  • 1000 gram eenkoornmeel (15 gram hiervan gaat naar desem)
  • 15 gram zout
  • 30 gram desem (van 1 theelepel moederdeeg, 15 gram eenkoornmeel, 15 gram water)
  • 750 gram water

Werkwijze

  • Vorige dag : ververs een theelepel moederdeeg met 15 gram van het eenkoornmeel en 15 gram water tot desem, laat dit desem 8 uur rijpen
  • Vorige avond : meng zout door het meel, voeg desem toe en beetje bij beetje het water. Roer goed dooreen, geef 30 minuten mengrust, kneed circa 3 minuten een deeg (zelf doe ik dit allemaal in de kom). Eenkoornmeel is glutenarm, dus het blijft een lossig deegje. Laat nu een nachtje rijzen
  • ‘S morgens: Verdeel het deeg in vier stukken, drapeer deze met natte handen tot een soort bol, hoe dan ook: bak dit nattige eenkoorndeeg in een blik.
  • Geef het deeg een narijs van 60-90 minuten, het moet duidelijk zachter zijn en je moet duidelijk zien dat het enigszins gerezen is.
  • Bak de eenkoornbroden in voorverwarmde oven van 230°C, zet na 10 minuten de oven terug naar circa 210ºC. De totale baktijd is 35-45 minuten. Het brood moet er goudbruin uit gaan zien.

Uit: ‘Wie Bakt Mee”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.