Eenkoorn (Triticum monococcum)

Eenkoorn is een oergraan, de voorloper van emmer en de “moeder” van spelt.
Een bijzonder oergraan, want het wordt nog maar heel weinig geteeld, laat staan in de 100% natuurzuivere oervorm.

“We moeten bij het gebruiken van oergranen ons beeld van een hoog, luchtig brood even achterwege laten om plaats te maken voor een lekker, voedzaam en gezond brood.”

Eenkoorn dankt haar naam aan de manier waarop de korrels groeien: ze staan individueel en los op de stengel. Net als bij spelt zijn de korrels met de kafjes vergroeid. Dat biedt ze een natuurlijke bescherming tegen indringers als schimmels en beestjes. Eenkoorn stelt geen hoge eisen aan de grond en is resistent tegen vele schimmelziekten zoals moederkoorn, fusarium en wortelschimmels.

Oergranen waren gewend aan minimale bemesting, daar zijn de planten ‘op gebouwd’. Zouden ze groeien op een al te bemeste akker, dan zou het graan gaan legeren. Dus kunstmest toevoegen helpt niet voor een hogere opbrengst, integendeel. Door deze natuurlijke verdedigingslaag is pellen een nauwkeurig en tijdrovend werk . Dit is ren van de redenen waarom Eenkoorn bijna is uitgestorven en duur is.

Tarwe pelt heel snel en makkelijk dus geld komt sneller in het laatje. Eenkoorn is niet veeleisend en kan onder zware omstandigheden groeien. De opbrengst van een hectare Eenkoorn ligt echter veel lager dan van een hectare tarwe (nog een reden voor het uit de gratie raken bij veel telers door de jaren heen). Maar dit betekent dus dat eenkoornmeel per definitie duurder is.