Eenkoornbrood met zuurdesem
Recept
Ingrediënten
- 1000 gram eenkoornmeel (15 gram hiervan gaat naar desem)
- 15 gram zout
- 30 gram desem (van 1 theelepel moederdeeg, 15 gram eenkoornmeel, 15 gram water)
- 750 gram water
Werkwijze
- Vorige dag : ververs een theelepel moederdeeg met 15 gram van het eenkoornmeel en 15 gram water tot desem, laat dit desem 8 uur rijpen
- Vorige avond : meng zout door het meel, voeg desem toe en beetje bij beetje het water. Roer goed dooreen, geef 30 minuten mengrust, kneed circa 3 minuten een deeg (zelf doe ik dit allemaal in de kom). Eenkoornmeel is glutenarm, dus het blijft een lossig deegje. Laat nu een nachtje rijzen
- ‘S morgens: Verdeel het deeg in vier stukken, drapeer deze met natte handen tot een soort bol, hoe dan ook: bak dit nattige eenkoorndeeg in een blik.
- Geef het deeg een narijs van 60-90 minuten, het moet duidelijk zachter zijn en je moet duidelijk zien dat het enigszins gerezen is.
- Bak de eenkoornbroden in voorverwarmde oven van 230°C, zet na 10 minuten de oven terug naar circa 210ºC. De totale baktijd is 35-45 minuten. Het brood moet er goudbruin uit gaan zien.
Uit: ‘Wie Bakt Mee”
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!