PERSBERICHT

TWEE VERSE MEESTER-MOLENAARS In FLIETERMOLEN

Tollembeek (Galmaarden), 01 juli 2019 — Julian Still (62) en Dirk Neuckermans (59), twee molenaars van de Flietermolen in Tollembeek, (Galmaarden) zijn vanaf nu officieel meester-molenaar. Een nieuwe mijlpaal voor Flietermolen, waar bloem-productie hand in hand gaan met kwaliteit, duurzaam en ecologisch verantwoord ondernemen en sociale cohesie.

Van lokaal geteelde grondstof naar artisanaal kwaliteitsbrood

“Afstuderen als meester-molenaar geeft heel veel voldoening”. Aan het woord is meester-molenaar Dirk Neuckermans, in het dagelijks leven leerkracht aan het Don Bosco Technisch Instituut in Halle en vanaf de opstart betrokken bij Flietermolen.
De opleiding tot meester-molenaar omvat een intensieve theoretische en praktijkcursus van 1 jaar, georganiseerd door Molenforum Vlaanderen vzw en uitgereikt door de Vlaamse overheid.
“In de graanmolen zetten wij grondstoffen om tot basis-ingrediënten. Een mooi maar wat verloren gegaan werk waar heel wat vakmanschap en expertise bij komt kijken. Maar…” besluit Dirk met een opvallende noot: “in Flietermolen begint alles met een duidelijke visie, gezond verstand en gewoon doen. En gespekt met warmte en flinke dosis humor.”

Meer dan 100 coöperanten, 10 ton per week

Tot 10 ton afgewerkte bloem en meel per week kan Flietermolen malen.
Het aantal klanten en afnemers groeit gezond en organisch. Een groeiend aantal afnemers, een verdubbelde omzet zijn andere resultaten die bevestigen waar we naar streven: biobloem en -meel van topkwaliteit.

“Wij zijn een start-up en zijn opgericht als een cvba. Het zijn onze coöperanten die het start-kapitaal bij elkaar hebben gebracht. Dat maakt ook dat elke coöperant een stem heeft in het verhaal, de werking en het beleid van de molen.” zegt Julian, bezieler van de Flietermolen ook kersvers meester-molenaar. “Flietermolen is een plek van boeren, molenaars, bakkers, winkeliers en buren waar we samen zoeken naar een zo’n optimaal mogelijke situatie voor alle actoren in de keten van graankorrel tot boterham”

 

Over Flietermolen

Flietermolen is een coöperatieve graanmolen in Tollembeek die in 2016 werd gerestaureerd met kapitaal van coöperanten. Eind 2017 kwam de molen opnieuw in productie met de keuze voor bio, duurzaam, lokaal en fair-trade – een eerlijke prijs voor iedereen.
Het werkingsgebied van Flietermolen beperkt zich tot een straal van circa 30 km rond de molen waarin het biologisch graan geteeld wordt en de bloem verkocht wordt. Echt lokaal!
Flietermolen telt momenteel meer dan 100 coöperanten. Join us!

Onze bloem is te vinden in:

  • het brood van artisanele bakkers: Hopla Geiss (Brussel), Les Coopains (Brussel), Broodstokerij (Gent), Boskanter (Brakel), Brooddbroeders (Mechelen), Le pain dans la gueule (La Hulpe), Les pains de Stephane (Enghien), Meegaan vzw (Herne),…
  • Winkels: Food Hub (Brussel), Stock (Elsene), Bio Basic (Anderlecht), Symbiose (Elsene), Streekproductencentrum Halle, Alimentation Géniale (Sint-Gillis), Sequoia (Edingen), Bioshop (Ninove), Bioschuurtje (Gooik), Depot Vrac (Silly), Ohne Gent en Ohne Zwalm, Oxfam Halle,…
  • Restaurants: Humus x Hortense (Brussel), Ötap (Brussel), Esmola (Halle), Barboufz (Vilvoorde), …

Onze lokale boeren:
Robert Lisart (Rebecq) / Jos Vandersmissen (Halle) / Michel Glibert (Hennuyères) / Geert Colembie – (Wannegem-Lede) / Hof Seghers (Bever) / De Groentelaar (Pepingen) / Philippe Loeckx (Montignies-les-Lens) / Cultivae cvba (Perwez) (voorlopig)

Contact

Flietermolen cvba
054/248083
Flieterkouter 43 A
1570 Tollembeek
info@flietermolen.be

Social media

https://www.facebook.com/flietermolen
https://www.instagram.com/flietermolen.biobloem.farines/