Maak je eigen desemstarter
Recept
Om te beginnen
- Voor de desemstarter bestaan veel synoniemen: moederdesem is er eentje van.
- Een starter wordt gemaakt met gelijke hoeveelheden water en meel.
- Biologische hafvolkoren- of volkorenmeel zijn aangewezen
- Rogge volkorenmeel is onze aanrader.
- Op de foto een andere optie: een starter van tarwe Witte van Vlaanderen halfvolkorenmeel
- Geef je desem gerust een naam. Je raakt er snel aan gehecht.
- Op de foto zie je Maurice
Werkwijze – dag per dag
Dag 1: start de starter
- Meng 150 gr water met 150 gr meel in een glazen pot.
- Roer het goed door elkaar.
- Sluit de pot af maar zorg dat er lucht aan het mengsel kan. Dus met een theedoek of in het geval je een weckpot gebruikt, deze niet hermetisch afsluiten.
- Laat 24 uur staan bij een normale kamertemperatuur.
Dag 2: ververs de starter
- Gooi de helft (150 gr) van de desem weg.
- Roer er dan 75 gr water door tot er een waterige massa ontstaat.
- Voeg 75 gr meel toe en meng alles goed door.
- Sluit de pot weer af, maar blijf er voor zorgen dat er lucht aan de desem kan.
- Laat 24 uur staan bij een normale kamertemperatuur.
Dag 3 tot dag 6: herhalen
- Herhaal elke dag stap 2: gooi de helft van het desem weg en voer het met vers water en meel.
- Na een paar dagen zullen er belletjes verschijnen. Na dag 3 of 4 zal de massa in volume gaan verdubbelen.
Zie je veel belletjes ziet en is het volume goed toegenomen, dan is je starter gebruiksklaar. - Hou er rekening mee dat een starter eerst zal toenemen en daarna weer inzakt. Plaats eventueel een streepje of een elastiekje op het potje om dat bij te houden.
Bewaren
- Bewaar de starter in een glazen pot.
- Bewaar je de starter in de frigo, ververs de desemstarter 1 keer per week.
- Bewaar je de starter op kamertemperatuur, ververs je starter dan elke dag.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!