De werking van de Midget
(November 2020: helaas is de Midget momenteel niet meer in werking. De cylinders zijn bot en moeten geslepen worden)
De Midget is een Britse cylindermaalmachine uit de jaren 1900. Albert Hugo koos destijds voor deze machine omdat deze ook in de Heetveldemolen stond. Hij kende de machine dus zeer goed en wilde er ook in de Flietermolen mee aan de slag.
De Midget wordt gebruikt om witte bloem te produceren. Na de oorlog was witte bloem immers ‘mode’ en wilde men het volkoren oorlogsbrood zo snel mogelijk vergeten. Typisch aan de Midget is dat hij drie graanproducten in verschillende compartimenten kan scheiden: de witte bloem, de kortmeel en de zemelen.
Het productieproces begint helemaal bovenaan en gaat telkens een verdieping lager tot het gelijkvloers waar de bloem eruit komt en het kortmeel en zemelen in aparte zakken worden opgevangen.
Gelijkvloers: hier wordt het graan met behulp van de Jacobsladder naar de bovenste verdieping gebracht.
Derde verdieping: Daar ‘spuwt’ de Jacobsladder het graan in de kuiser. De kuiser scheidt het kaf van het koren.
Tweede verdieping: hier wordt het vuil in verschillende vuilzakken gescheiden. Van fijn stof tot grovere stukken hooi. Het graan is gekuist en wordt in de silo bewaard.
Eerste verdieping: Hier staat de Midget te pronken en maalt de gekuiste graankorrel. Kortmeel (vlies rond de binnenste kern van de graankorrel, geelachtig) en zemelen worden van elkaar gescheiden. Het binneste van de graankorrel wordt tot witte bloem gemaald.
Terug op het gelijkvloers: hier worden de witte bloem, de kortmeel en de zemelen in drie aparte zakken opgevangen.
Twee bijzonderheden:
1) De kiem van de graankorrel wordt niet verwijderd.
Dat in tegenstelling tot de industriële maalderijen waar de kiemen er wel worden uitgehaald. Industrieel gemalen bloem is langer houdbaar maar dus minder voedzaam. De witte bloem van de Flietermolen is daarom verse bloem met beperkte houdbaarheid omwille van de kiem die erin zit.
2) Lage temperaturen tijdens maalproces
De lage temperaturen zijn een enorm voordeel op modernere cilindermolens. Hoge temperaturen breken immers bepaalde voedingsstoffen af.