Onze eerste biocontrole

Een lang verhaal…

beschadigde zenuwbanen en plastiek schepjes

Op vrijdag 9 juni was het zover: onze eerste biocontrole. Want wie biologisch voedsel wil produceren, wordt terecht strikt opgevolgd.

Naast de controle van onze boekhouding en de aanwezige producten in de molen, is er ook een staal graan genomen uit een van de zes bigbags waarin we onze voorraad biologisch graan stockeren. Dat staal werd vervolgens door een labo geanalyseerd om te testen op de aanwezigheid van producten zoals pesticiden die in de biologische landbouw verboden zijn.

Twee weken later kregen we het harde verdict: bijna onze volledige graanstock van 8 ton zou vernield moeten worden. Want in het staal graan was permetrine aangetroffen, het meest voorkomende insecticide dat in België gebruikt wordt. Het doodt alle insecten en larven doordat hun zenuwbaan beschadigd wordt. Daarom is in de biologische landbouw het gebruik ervan ten strengste verboden. Omdat we moeilijk konden geloven dat ons graan gecontamineerd was, hebben we een tegenanalyse aangevraagd van het genomen staal. Die tegenanalyse bevestigde echter de aanwezigheid van het insecticide in het genomen staal.

Vanaf dan begon een lange en stresserende zoektocht. Want hoe was het in hemelsnaam mogelijk dat ons graan gecontamineerd was met permetrine? Een eerste logische stap was het laten analyseren van het graan dat nog in stock was bij de boer bij wie we het graan hadden aangekocht. Een staal werd genomen, en daar werd geen permetrine in teruggevonden.

Maar dan was de vraag: hoe is het mogelijk dat het niet-gecontamineerde graan van de bioboer bij ons in de molen gecontamineerd is geraakt met permetrine? Toen realiseerden we ons dat we, sinds het graan was toegekomen in ons magazijn, een plastiek schepje hadden laten zitten in de éne bigbag waaruit het staal voor de bio-controle was genomen. Dat plastieken schepje hadden we even tevoren aangekocht. Toen we de uitbater van de winkel aanspraken over de problematiek, bevestigde hij dat ze elke drie maanden in hun winkel pesticiden verstuiven, waarvan het hoofdingrediënt permetrine is. Verdere navraag leerde ons dat plastiek permetrine absorbeert, en het vervolgens heel langzaam weer vrijgeeft.

Dat was voor ons geluk bij een ongeluk: aangezien het plastiek schepje enkel met het graan uit die ene bigbag in contact was gekomen, zou dat betekenen dat het graan in de vijf andere bigbags niet gecontamineerd was. We hebben dan een mengstaal met graan uit de vijf andere big bags laten analyseren. En op dinsdag 8 augustus kregen we het verlossende antwoord: in dat graan was geen permetrine aanwezig! Dus, gelukkig voor Flietermolen dat we het overgrote deel van onze voorraad biologisch graan kunnen behouden om tot biologische bloem te vermalen.

Dat verlossende bericht was het einde van toch wel 10 stressvolle weken.

Wat hebben we geleerd uit deze ‘permetrine saga’? Ten eerste dat de biocontrole werkt, wat voor ons als producent maar ook als gebruiker van biologische voeding een geruststelling is. Ten tweede: geen plastieken werktuigen meer voor het verladen en behandelen van het graan en de bloem, vanaf nu alles in roestvrij staal. Tot slot: het is verrassend hoe snel je als producent van biologische voedingsproducten, geconfronteerd kunt worden met een ongewilde contaminatie. Daarom zullen we in de toekomst nog nauwgezetter toezien op het materiaal en de procedures waarmee we ons graan en de bloem bewerken en verladen.

2 antwoorden
  1. Felix Vandevenne zegt:

    Amaaii, Hoe een graankorreltje rollen kan…. En wie zoekt,die vindt…
    Volhouden en Malen maar , ik heb trek in dat Biologische brood….Mmmmm.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *